Buzlu Yol Nasıl Anlaşılır?

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, sabah ve akşam saatlerinde yollarda gizli buzlanma olabileceğini ve yoğun kar yağışı nedeniyle, araç kontrolünün zorlaşacağını belirterek, sürücüleri uyardı.
Sürücülerin kış aylarında buzlu yollarda çok dikkatli olmaya çağıran Emniyet Müdürlüğü yetkileri ,kış mevsiminde kara yollarında özellikle sabah ve akşam saatlerinde gizli buzlanmanın görülebileceğini belirterek, şu bilgiyi verdiler:
”Yoğun kar yağışı nedeniyle sürücülerin araç kontrolü zorlaşır. Bu durumlarda, gerekli olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmamalı, toplu taşıma araçları kullanılmalıdır. Yol üzerinde tutunmayı sağlayacak 1 çift patinaj zinciri, yolda kalma sırasında aracı çekebilecek çekme halatı ve takoz gibi bulundurulması zorunlu gereçler mutlaka araca alınmalıdır. Ayrıca bulundurulması zorunlu olmamakla birlikte, sürücülerin kendilerini zor durumlardan kurtaracak, kum ve patinaj hasırı, küçük kar küreği, buz kazıyıcı, kar fırçası ve camlar için buz çözücü sprey bulundurulması iyi olacaktır.” Yoğun kar yağışı ve yolda buzlanma halinde, lastiklere mutlaka zincir takılması, kış şartlarına uygun lastik kullanılması gerektiğini ifade eden yetkililer, şöyle devam etti:
Su camda donarsa yol buzludur
”Karlı ve buzlu yolda fren mesafesi uzar. Öndeki araçla takip mesafesi artırılmalı ve hız düşürülmelidir. Buzlu yol kesiminde daha dikkatli olunmalı, direksiyon, gaz, fren, debriyajın bırakılması gibi tüm hareketlerin çok yumuşak yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Yol durumu sürekli takip edilmelidir. Buzlanmayı önceden fark edebilmek için, sık sık silecek ve su fıskiyesi kontrol edilmelidir. Su camda donar veya fıskiye çalışmazsa, yolun buzlu olduğunu işaret edeceği bilinmelidir.”

0 yorum:

Yorum Gönder