Hava Yastığı

Hava Yastığı

Simülatör çıktı, otomobiller ve insanlar kurtuldu. Yani en azından öyle olacağını söyleyebiliriz. Zira trafik simülatörleri sayesinde insanlar hem daha iyi araç kullanmayı öğreniyor, hem de öğreneceğim derken başkalarına zarar vermiyor...

Hava yastıkları ilk çıktığında gerçekten de bir devrim sayılıyordu. Düşünsenize, bir kaza yapıyorsunuz ve başınızı aracın herhangi bir yerine çarpmak yerine, önden fırlayıveren gerçek yastık benzeri içi hava dolu bir torbaya çarpıyor ve ciddi yaralardan kurtuluyorsunuz . Bu gerçekten de mucizeydi.

Ancak ilerleyen teknolojilerle birlikte insanlar, bu hava yastıklarının bazı dezavantajlarını gördüler. Mesela çocuk ölümlerine neden olduğu yayılmaya başladı. Ardından gerektiği zamanlarda açılmadığı söylenmeye başlandı. Hatta kazalarda yeterli koruma gerçekleştirmediği bile söylendi. Bu, yeni nesil araçlarda ha bire sayıları artan hava yastıkları için kötü bir haberdi...

Otomobil üreticileri, bu söylenti ve haberlere kolay pabuç bırakmamaya karar verdiler. Vazgeçilmez güvenlik unsurları arasında gördükleri hava yastığını korumak zorunda olduklarını düşündüler. Belki ortak alınmış bir karar yoktu, ancak üreticiler birbirlerinden habersiz bu girişimleri sürdürdüler. Önce, çocuk ölümleri haberleri üzerine ön yolcu koltuğu için istenildiğinde iptal edilebilen hava yastıkları koymaya başladılar.

Ardından, ağırlık sensörüyle ortaklaşa çalışan akıllı hava yastıklarına geçiş yapma vakti gelmişti. Ön yolcu koltuğuna yerleştirilen bu sensör, koltuğa oturanın bir köpek mi, bir çocuk mu, yoksa yetişkin mi olduğunu algılayıp, hava yastığının ona göre açılmasını düzenliyordu. Buna bağlı olarak şiddeti ayarlanabilen hava yastıkları geldi. Çarpmanın şiddetine göre hava yastığının açılma hızı da değişebiliyordu. Hafif bir çarpmaysa açılma hızı azalıyordu. Bu da, hava yastığı yüzünden yaralanma olmaması içindi.

Güvensiz ve korumada yeterli olmadığı söylenen hava yastıklarına da çözüm bulundu. Bunun için daha büyük hava yastıkları devreye alındı. Yani boyutları büyüdü. Dolayısıyla koruma işlevinin daha da artırılması hedefleniyordu.

Ancak bunlar yetmedi. Hava yastığıyla ilgili birçok ek işlev geliştirildi. Yayalar için tampondan ve ön camın önünden fırlayan hava yastıkları, dizler için hava yastığı gibi. Anlayacağınız, hava yastığından kurtuluş yok. Aksine daha çok yerde rastlayacağınız kesin.

0 yorum:

Yorum Gönder