Bu suçlara ceza vermek kolay değil
Bu suçlara ceza vermek kolay değil
Bilmem dikkatinizi çekiyor mu? Şu sıralar Türkiye'nin pek çok yerinde özellikle büyük şehirlerde trafik denetimi hız kazanmış vaziyette. Günün her hangi bir saati, hiç beklemediğiniz biryerde bir 'çevirme' ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz.
Bu tür operasyonlar daha çok ehliyet, ruhsat, sigorta, muayene gibi evrak ihmallerini yakalamayı hedefliyor. Ancak Emniyet teşkilatının asıl hedefi, elektronik denetleme sistemlerinin de yardımıyla görünürde hiç kimsenin olmadığı yerlerde bile sürücülerin trafik kurallarına uymasını sağlamak. Peki bu o kadar kolay mı? Toplumun her kesiminde kemikleşmiş yanlış alışkanlıklar varken. Lüks bir otomobilin camından yola sigara paketi, kâğıt mendil atığı hatta poşet atan insan sayısı hiç de az değil. Halen birçok trafik suçu herkes tarafından yapılıyor olduğu için 'suç' mu 'değil' mi tartışmasına dahil edilebiliyor. Bu, tablonun bir tarafı.
Diğer tarafta ise güncelliğini kaybetmiş ya da yenilenmeye ihtiyacı olan bazı yasaklar var. Ve birçok sürücüyü o suçu işlemeye zorluyor. Örneğin, otoyol ya da benzeri yolların kenarlarında yolcu indirme bindirme, bekleme yapma konusu. İstanbul gibi çevre yollarının şehrin ana arteri haline geldiği bir şehirde her gün binlerce sürücü, yüz binlerce yolcu bu suçu işlemek zorunda kalıyor. Şehirlerarası otobüslerden, personel taşıyan servislere kadar... Zira yol ve trafik insanların günlük hayatlarını dikkate almadan şekillenmiş oluyor.
Uygulaması zor ya da herkesin ihmal etmeyi alışkanlık haline getirdiği bazı kanunlar için 1925 yılında çıkarılan ve halen yürürlükte olan 'şapka kanunu' gibi benzetmesi yapılır. Çevremde trafik kanunundaki bazı maddeleri bu türden görenler var, aksini düşünenler de...
Aksini düşünenler "Efendim 161 konudan oluşan kanunda her bir madde çerçeve niteliği taşıyor. Dolayısıyla bir yılda bir canı bile kurtaracaksa gereklidir ve ısrarla korunmalıdır." derken, diğer taraf aşırı yasakçı yaklaşımla insanların umursamaz hale geldiğini, bu nedenle bazı maddelerin güncellenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyor.
1 Ocak itibarıyla yüzde 12 zamlı hale gelen Trafik Kanunu'nda bazı maddeler var ki uygulamada zaman zaman zorluklar yaşanıyor. Özellikle alışkanlık haline gelen hatalar başta trafik polisleri olmak üzere kanunu uygulamak zorunda kalanları müşkül duruma sokuyor. Neredeyse toplumun yarısının bu suçu işliyor olması ceza verme konusundaki zorluğu daha net ortaya koyuyor. Toplamda ek maddelerle birlikte 161 ayrı konudan oluşan Trafik Kanunu'nda en düşük ceza 61 TL'den başlıyor. Peşin ödeme yapmanız halinde trafik para cezalarında yüzde 25 indirim uygulanıyor. m.taslicali@zaman.com.tr
Araçlarla yanyana yürümek suç!
Trafikte öndeki aracı tehlikeli biçimde yakın takip etmek, cezası 61 TL.
Taşıt yoluna ikinci sıra park ya da bekleme yapmak, 61 TL.
Dönmek için yakılan sinyali 'geç' anlamında kullanmak, cezası 61 TL.
Kaldırım olmayan yollarda taşıt trafiğini tehlikeye düşürecek şekilde yolda yürümek, cezası 61 TL.
Karayollarında, taşıt yolunun sol kenarını izlememek, cezası 61 TL.
Yaya ve okul geçitlerinde ışıklara uymamak,cezası 61 TL.
Karşıdan karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmemek, cezası 61 TL.
Başıboş hayvan bırakarak trafik kazasına sebebiyet vermek, cezası 3 ay hapis.
Karayolunda park eden araçlardan yetkisiz olarak park ücreti almak, cezası 61 TL.
Kaza mahallinde durmamak ve trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almamak, cezası 128 TL.
Kazayı yetkililere bildirmemek, kaza yerinden ayrılmak, cezası 128 TL.
zaman gazetesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder